Dzień Zdrowego Śniadania - 8 listopada
W ramach tego dnia uczniowie klas I- III przez kilka dni samodzielnie wykonywali zdrowe, urozmaicone II śniadania.
Czynności praktyczne poprzedzały pogadanki, prelekcje dzięki którym dzieci dowiedziały się:
Co powinno zawierać drugie śniadanie do szkoły?????
-
Źródła białka i zdrowych tłuszczów, takie jak: ryby, chude mięso, mleko lub produkty mleczne, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki.
-
Źródła węglowodanów złożonych, takie jak: pieczywo, najlepiej pełnoziarniste, kasze, makarony, wafle zbożowe, ciastka zbożowe bez cukru, musli lub płatki zbożowe.
-
Owoce i warzywa, które dodają kolorów do śniadaniówki, oraz dostarczają błonnika, witamin i składników mineralnych.
Dlaczego II śniadanie jest ważne ?
Drugie śniadanie:
-
dostarcza dziecku energii i składników pokarmowych, przez co zapewnia mu utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce
-
wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie dziecka
-
kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym zwyczaj regularnego spożywania posiłków
-
zmniejsza chęć sięgania po słodkie i często niezdrowe przekąski.
Co warto zjeść na drugie śniadanie?
-
Kanapka to smaczny i zdrowy pomysł, jeśli ją prawidłowo skomponujemy. Najlepiej, aby zawierała pieczywo razowe i do wyboru np. ser, twaróg lub chudą wędlinę, pastę z nasion roślin strączkowych, z jaj czy rybną oraz warzywo, np. liść sałaty, cykorii, plasterki pomidora, ogórka, papryki
-
warto dołączyć owoc sezonowy lub warzywo jako źródło witamin. Pokrojone owoce warzywa, owoce suszone, sałatki, twarożki dziecko może łatwo zabrać ze sobą do szkoły pojemniku na żywność
-
do picia najbardziej polecana jest woda mineralna, ale mogą być również napoje mleczne, herbatki owocowe (najlepiej bez dodatku cukru), soki warzywne i owocowe (te ostatnie zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia w ilości nie przekraczającej 200 ml/dzień)
12 zasad zdrowego odżywiania
według Instytutu Matki i Dziecka
-
Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
-
Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
-
Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
-
Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
-
Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
-
Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
-
Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
-
Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
-
Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
-
Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
-
Dobrą wodą gaś pragnienie.
-
Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.
Małgorzata Krukowska